Vad är
Enures?

Familjehistoria

Ja, sängvätning kan vara genetiskt. 50% av barn som lider av sängvätning har en förälder som led av sängvätning som barn. Om båda föräldrarna led av sängvätning som barn, är risken att även barnet gör det 75%.
Ett barn utan genetiska anlag för sängvätning har endast 15% risk att drabbas av sängvätning.
Sängvätning är vanligare bland pojkar än flickor*.

Långsam utveckling av hjärnans kontroll över blåsan.

Har du någonsin hört uttrycket “mitt barn sover så tung”? Ja, det kan faktiskt stämma. Djupsömn påverkar hur blåsan kommunicerar med hjärnan. Så istället för att vakna upp när barnet behöver kissa så slappnar deras bäckenbottenmuskel av och blåsan töms trots att barnet fortfarande sover. Denna hjärn-blåsa kontroll utvecklas över tid men processen kan “snabbas på” med behandling.

Mindre blåskapacitet.

Vissa barn har urinblåsor som endast kan hålla en mindre mängd urin. Detta är ett tillstånd som får barnet att kissa i sängen när hen sover.

Överproduktion av urin under sömnen.

Vissa barns njurar producerar för stor mängd urin under natten. Produktionen av urin kontrolleras av hjärnan som producerar ett hormon som kallas vasopressin (ADH) som bromsar urinproduktionen. Om hjärnan inte producerar tillräckliga mängder av detta hormon eller om njurarna slutar reagera mot dessa hormoner kommer barnet antingen vakna upp för att behöva gå på toaletten eller kissa i sängen under sin sömn.
Dryck som innehåller koffein och/eller kolsyra kan också påverka njurarna till att producera mer urin.

sömnstörningar

Obstruktiv sömnapné eller att gå i sömnen kan få hjärtat att producera arteriell natriuretisk peptid (ANP) som är en substans som signalerar till njurarna att producera mer urin under natten. .

Förstoppning

Förstoppning kan skapa tryck mot blåsan vilket i sin tur påverkar hur mycket urin blåsan kan hålla och kan få blåsan att läcka.

* www.urologyhealth.org

Leva med sängvätning

Sängvätning kan påverka familjer väldigt negativt. Men de finns några tips om du kan hantera problemet. Så vi har gjort en liten lista som kan hjälpa dig på vägen.

 • Sängvätning är inte ditt barns fel, straffa eller reta inte barnet.
 • Låt barnet äta vad han/hon vill. Det har mindre betydelse under behandlingen.
 • Låt barnet dricka vad det vill. Svensk forskning har visat att det har mindre betydelse för behandlingen.
 • Använd Pjama när barnet sover, både hemma och borta.
 • Ladda ner vår DryGuardians app för att använda kalendern och logga utvecklingen. Detta kan även vara användbart om/när ni kontaktar en läkare.
 • Prata om det! Som vi vet är det många vuxna och barn som lider av sängvätning men det är ingen som pratar om det. Byt erfarenheter och tips med dina närstående och låt ditt barn veta att detta är ett normalt problem.
 • Prata aldrig om sängvätning som att vara något skamfullt eller att skämmas över. Barnet hör nog om detta via andra kanaler/kretsar.
 • Ge inte upp! Sök hjälp och glöm aldrig att du är tillräcklig.

Enures hos vuxna – Vad är orsaken?

Trots att sängvätning förknippas mest med barn så drabbar det även vuxna. Det finns uppskattningsvis 5 miljoner vuxna som lider av sängvätning, och det är enbart i USA*.
Det finns flera olika orsaker till varför vuxna lider, eller utvecklar, enures. Sängvätning hos vuxna kan orsakas av underliggande åkommor som kan kräva medicinsk behandling. Men Enures kan även orsakas av temporära skäl såsom urinvägsinfektioner eller stress.

Några av de vanligaste orsakerna för sängvätning hos vuxna är:

Genetik

Precis som enures hos barn kan bero på deras gener kan även sängvätning hos vuxna bero på genetik.

Urinvägsinfektioner

Ibland kan en infektion av urinblåsan orsaka sängvätning eftersom den drabbade ofta känner att denne behöver kissa. Urinvägsinfektioner är generellt inget allvarligt och försvinner oftast efter en kur av antibiotika.

Biverkning av medicinering

Om du tar medicin för ditt hjärta, din mentala hälsa eller ditt blodtryck kan detta påverka hur din urinblåsa fungerar. Medicinen kan reducera din kontroll över blåsan som då kan leda till sängvätning.

Stress och/eller ångest

Stadiet av din mentala hälsa kan trigga sängvätning. Om detta ej behandlas kan sängvätningen fortskrida tills din stress och/eller ångest minskar.

Drycker

Drycker som innehåller koffein och/eller kolsyra kan irritera blåsan vilket då kan leda till sängvätning.

Eller andra underliggande medicinska åkommor.

Andra orsaker för sängvätning bland vuxna kan vara din blåsas anatomi. Om din blåsa är mindre än normalt kan denna ej hålla samma mängder urin under natten som den ska. Du kan även lida av en överaktiv blåsa vilket påverkar sängvätning.

Om du lider av sängvätning som vuxen är det viktigt att konsultera med en läkare först för att utesluta eventuella underliggande medicinska åkommor.

Det är viktigt att veta att enures i sig inte kommer ha några seriösa konsekvenser för din fysiska hälsa, men om sängvätningen ej behandlas kan detta påverka din livskvalitet och självkänsla.

** National Association for Continence

enuresis

Hantera och behandla sängvätning hos vuxna

Sängvätning kan vara otroligt stressande och påverka din självkänsla. Flera saker kan hjälpa dig att hantera det. Vi skrev ner några av sakerna här.

 • Medicinering: Där finns några mediciner tillgängliga för att kontrollera enures hos vuxna. Dock ska det noteras att dessa mediciner ej är till för behandling.
 • Sängvätningslarm: Dessa larm är designade för att hjälpa dig vakna upp innan en olycka skett. Larmet hjälper din kropp lära sig hålla urinet tills du vaknar och då kan gå på toaletten. Vi på Pjama har ett sängvätningslarm som både är effektivt och diskret
 • Terapi: För vissa vuxna är terapi en bra lösning för deras sängvätning. Om du misstänker att stress och/eller ångest är orsaken till din sängvätning kan terapi vara hjälpsamt.
 • Drycker: Du bör dricka 6 – 8 glas av vätska om dagen. Det är bra att dricka den största mängden av detta under dagen och minska ditt intag under eftermiddagen. Välj drycker som inte innehåller koffein och/eller kolsyra för att underlätta för din blåsa.

Pjama Byxor och shorts

Storleksguide Pjama byxor och shorts

Behandlingsunderkläder

Storleksguide behandlingsunderbyxor

Tillgänglighet inom regionerna

Följande produkter finns för dig som lider av enures tillgängliga inom vården i:

Blekinge

 • Pjama Sängvätningsbyxor
 • Pjama Sängvätningsshorts
 • Pjama Behandlingsboxers
 • Pjama Behandlingsbriefs
 • Pjama Sängvätningslarm
 • Pjama Connect

Halland

 • Pjama Sängvätningsbyxor
 • Pjama Sängvätningsshorts

Västra Götaland

 • Pjama Behandlingsboxers
 • Pjama Behandlingsbriefs
 • Pjama Sängvätningslarm
 • Pjama Connect
0
Varukorg